Voor werkgevers

Rouwbegeleiding werkgever 

Er bestaan verschillende situaties van rouw op de werkvloer. Het overlijden van een dierbare of een naaste collega heeft veel impact. Er zijn ook andere vormen van verlies waar een medewerker in vast kan lopen.  Zoals verlies van gezondheid, verlies van werk, soms een combinatie van beiden, of verlies van een partner bij een scheiding. 

Rouw kost veel energie, we noemen dit ook wel rouwarbeid. Een medewerker gaat weer aan de slag, maar daarnaast moeten er vaak nog praktische zaken geregeld worden. Er komen meer zorgtaken van het gezin of een ouder op zijn bordje. Dan is er vaak nog geen ruimte voor rouwarbeid, het kost veel energie en soms valt een medewerker hierdoor langdurig uit. De rouwende is zijn grip kwijt en weet niet waar te beginnen.  

In de praktijk voelen mensen zich eenzaam in zo’n situatie, er is vaak onvoldoende begrip op de werkvloer  voor de “rouwende” medewerker.  Het blijft een lastig onderwerp voor collega’s en leidinggevenden om dit bespreekbaar te maken. Hoe pak je zo’n gesprek aan, hoe kan je er zijn voor deze medewerker? De ervaring en kennis ontbreken vaak, om verbinding te maken met de medewerker en over zijn verlies te praten. Hierdoor vermijdt men het gesprek en ervaart de rouwende medewerker weinig steun.   

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor rouw en verlies, zoals de campagne van SIRE;  

“De dood. Praat erover, niet eroverheen” 

Het aanbieden van rouwbegeleiding door de werkgever geeft de medewerker erkenning voor zijn situatie en kan voorkomen dat er (langdurig) verzuim ontstaat. Rouw is immers geen ziekte, maar kost wel veel energie.  Het vinden van een nieuw evenwicht kost tijd en energie. 

Graag kom ik met u, als werkgever in contact om te bespreken wat de behoefte is binnen uw organisatie. Dat kan zijn dat er behoefte is aan informatie over rouw en verlies in het algemeen, of het begeleiden van een rouwende medewerker,  leidinggevende(n) of teams.

Door mijn ervaring in het bedrijfsleven en in het bijzonder het HR-vak, spreek ik de taal en begrijp ik de dynamiek in een bedrijf.

Neem vrijblijvend contact op of vraag direct een offerte aan voor rouwbegeleiding van een medewerker.